• Creatief
  • Enthousiast
  • Accuraat
OVER MIJ

Aangenaam! Mijn naam is Mayke

Ik heb de afgelopen jaren mogen kennismaken met visuele communicatie in getekende vorm en het leuke is dat het nooit verveelt! Het helpen van de ander, het op mijn manier bijdragen in de communicatie en de creative vrijheid blijft een super toffe uitdaging. Op het gebied van visuele communicatie raak je ook niet uitgeleerd. Nog vrij regelmatig volg ik trainingen, bestudeer ik boeken en websites om meer kennis te ontwikkelen en het vervolgens te kunnen delen.

illustrator-illustration-11

CREATIEF

ENTHOUSIAST

ACCURAAT

illustrator-illustration-12

Hoi!

Ik ben Mayke van Wijk-Smits en mijn missie is om jou (en/of jouw organisatie) op weg te helpen met communiceren op een efficiënte en fijne manier! De tool die ik hiervoor gebruik is tekenen. Ik vertaal complexe verslagen en (beleids)stukken naar begrijpelijke beeldtaal en zorg er op die manier voor dat jouw verhaal beter beklijft.

Ik maak praatplaten waar jij het gesprek mee aan kunt gaan of ik giet jouw (ingewikkelde) verslag in een simpele tekening. Hoe dan ook, ik help jou om jouw boodschap of verhaal op een prettige wijze over te brengen! En mocht je zelf aan de slag willen met zakelijk tekenen dan kan ik jou de basis leren in een van mijn workshops.

Hoe ik bij dit zakelijk tekenen ben gekomen?

Het begon dus allemaal heel, heel lang geleden. In de tijd dat er nog geen mobiele telefoons waren, de film back to the future een hit was en iedereen het over Pac-Man had op het schoolplein. Heb je er een beetje een beeld bij? In die tijd kon ik middagen en weekenden besteden aan tekenen. Ik maakte stripjes, boekjes, tekeningen van meestal eenvoudige poppetjes. Ik kon uren bezig zijn met verhalen bedenken om er vervolgens tekeningen van te maken. Kortom, ik ben altijd al een beelddenker geweest en tekenen was een echte hobby.

illustrator-illustration-12
illustrator-illustration-12

En toen?

Zoals bij veel hobby’s het geval is, verwatert het wel eens in de loop van de tijd en dat overkwam mij ook. Op de middelbare school maakte mijn potloden en papier plaats voor mijn eerste mobiele telefoon, een Pocketline Swing. Mocht je in de jaren 80 geboren zijn, dan zie je het nu vast voor je… Het tekenen en het bedenken van verhaaltjes kwam op een lager pitje te staan. En na een mislukte poging om na de Havo te starten bij de Kunstacademie had ik het helemaal opgegeven.

En nu?

Grappig hoe het soms loopt, en je blijkbaar een pandemie nodig hebt om te ontdekken waar je blij van wordt. Ik werkte in de GGZ en volgde daar een workshop Visueel Communiceren. Je raadt het al, dat tekenen en verhalen vertalen naar beeld maakte mij direct (weer) enthousiast! Ik heb dus na die workshop mijn stiften helemaal ‘op’ getekend en hele pakken papier vol gekladderd met doodles en schetsjes. En toen kwam Covid-19… Live bijeenkomsten werden afgeschaft en online meetings werden het nieuwe normaal, enfin je kent het beeld. Het enige wat niet veranderd was waren de ellenlange teksten in (beleids)stukken of het vele gepraat tijdens overleggen. Als je even pech had sloot je de dag af na een Teams-marathon en had je amper tijd om de verslaglegging met wederom veel tekst door te nemen.

Dat moet echt anders kunnen, dacht ik…

illustrator-illustration-12
illustrator-illustration-12

Dus communicatie werd mijn doel met tekenen als middel

Ik begon de overleggen waar ik bij aansloot mee te tekenen, de verslaglegging te delen en mensen waren enthousiast. Het werd ervaren als een frisse, leuke manier van informatieoverdracht. Nu, inmiddels bijna vier jaar verder, heb ik mij helemaal verdiept en ondergedompeld in het zakelijk tekenen. Ik heb leuke illustraties mogen maken voor behandelwerkboeken voor kinderen, visiedocumenten mogen vertalen in een praatplaat en tekeningen gemaakt ter aanvulling van subsidieaanvragen. Communiceren kan op heel veel verschillende manieren maar tekenend is toch wel het leukste!

En wat nog meer…

Ik ben getrouwd met Elco, samen hebben wij vier geweldige kids! Onze oudste drie dochters zitten inmiddels op school dus als ik niet druk bezig ben met onze jongste spruit dan heb ik (weer) een beetje tijd om te tekenen. Heerlijk ontspannend vind ik dat! Ik moet soms zelfs een wekker zetten die mij er aan herinnert dat ik de meiden uit school haal. Het gaat gelukkig (bijna) altijd goed…

Ons huishouden lijkt soms wat op dat van Jan Steen, ‘ never a dull moment’, maar het geeft in ieder geval genoeg inspiratie om te tekenen. #Momlife zou bovenaan mijn CV moeten staan met als kwaliteiten; stressbestendig (ben namelijk gepokt en gemazeld tegen allerlei uitbarstingen die horen bij de ontwikkeling van een kind) bijzonder flexibel (6 keer op en neer in de week voor sportclubjes.. natuurlijk! dat doe ik even), uitstekende helikopterview (ben immers van alles op de hoogte; van gymles-tijden tot speeldates en cadeauwensen.. van vriendinnetjes)

Ik houd ook erg van eten, van Aziatisch tot Italiaans, als het met passie gemaakt is dan ben ik om. Ik ben echt van mening dat de innerlijke mens ook tevreden gehouden moet worden. Dat (vele) lekkere eten en die goede wijn moet wel gecompenseerd worden met wat lichaamsbeweging. Dus ik probeer mezelf enigszins fit te houden met hardlopen, yoga en paardrijden.

Met mijn gezin ga ik er graag tussenuit, we houden van zon in de zomer en sneeuw in de winter. Tijdens die (short)breaks probeer ik vaak een boek uit te lezen en ik wacht nog altijd op het moment dat het me ook echt gaat lukken.

illustrator-illustration-12

“Als we iets interessants hebben om naar te kijken dan kan ons brein eindeloos gefocused blijven” (D. Roam, visueel presenteren).

Wist je overigens dat de beste verhalen ooit zijn gestart met een tekening?

“Ik heb een kaart getekend … Het is één van de eerste dingen die ik heb gedaan” (J.K. Rowling)

  • Logo Design
  • Complex Illustrations
  • Icon Sets
  • Motion Graphics

Instagram

Benieuwd wat dit gaat worden? Kom dan even bij me langs op 23 juni as. tijdens @rommelcamp_ewijk 😁

#visuelecommunicatie #zakelijktekenen #somsook #illustratieftekenen #ewijk #rommelcamp
Noem mij maar generatie patat want zo voel ik me soms ook; side-dish, aardappel-achting en soms doorbakken... Kortom, volkomen kans- en inspiratieloos ten opzichte van de generatie-Z extracten waar we het maar tegenop moeten boksen. En ik heb zo’n exemplaar in huis. Gelukkig spreek ik mijn talen want als ik toch geen Engels zou kunnen dan zou onze communicatie heel fragmentarisch zijn… #joinme #maarandersomhomaar

Met het juiste sausje lukt het aardig maar dit is wel even next-level parenting hoor. Of ik invloed heb op het gedrag van een slimme pre-puber die alles interessant vindt behalve wat de patat generatie als relevant beschouwd? Nauwelijks… Maar ik doe m’n best. Ooit komt er vast een generatie ‘who gives a f#**k’ waar zij zich weer druk om mogen maken😉

#momlife #zezijnookliefhoor #motherof4 #generatiekloofje #parentingistough
Poging twee 😉… Perfectionism runs in the family zullen we maar zeggen. 

2023 zit er weer (bijna) op en het jaar is, hoe cliché ook, voorbij gevlogen! 📆

Ik was van plan om een visuele terugblik te maken van het afgelopen jaar en een mooie praatplaat voor het aankomende jaar…. Maar helaas… iets met tijdgebrek, het huishouden van Jan Steen draaiende proberen te houden, het organiseren van allerhande kerstactiviteiten en onvoorziene stapels was ivm zieke kinderen hielden me tegen. 

Maar in het kader van ‘make an effort not an excuse’ heb ik in een notendopje even de highlights samengevat. ✏️

Er zit voor 2024 heel wat moois in de pijplijn maar daarover later meer! 🤎

Voor nu in ieder geval een hele fijne jaarwisseling gewenst en alle goeds voor 2024!🥂

#visuelecommunicatie #zakelijktekenen #wateenjaar #opnaardevolgende #eerstevenmetdebeentjesomhoog #injanuariweereenvolleagenda #happynewyear #happy2024
Sunday funday! Freestyle tekenen is het allerleukste. Gewoon maar beginnen en dan zie je wel wat het wordt! 

#inclusief #divers #diversity #inclusivity #happyholidays #christmascountdown #zakelijktekenen #visuelecommunicatie #christmaselves #merrychristmas
En klaar! ✔️De beeldenbieb voor de kinder-en jeugdpsychiatrie is gevuld met heeeel veel tekeningen en hierbij een minuscule greep uit de visuele ‘collectie’✏️😉

#jeugdggz #beeldenbieb #inclusiviteit #diversiteit #visuelecommunicatie #tekenenisleuk #beeldwerkt #zakelijktekenen
Alvast een klein beetje in de kerststemming met het maken van deze cartoon! 

#nevertooearlyforchristmas #jinglejangle #christmascountdown #toffeopdracht #happyholidays #holidayseasoniscoming #visuelecommunicatie #zakelijktekenen
Oefenen met potlood en caligrafie pencils in ProCreate.

#oefeningbaartkunst #verschillendepennen #procreate #illustraties #visuelecommunicatie #zakelijktekenen
About this week… @cwznijmegen 

#roomwithaview #gelukkigweerthuis #fantastischezorg #maarhomesweethome 
#visuelecommunicatie #zakelijktekenen #doodles #somskomthetlevenertussen